ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКА БРАНШОВА КАМАРА „ПЪТИЩА“

Във връзка с участие на г-н Настимир Ананиев – председател на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на 21.04.2022 г. в сутрешен блок по национална телевизия, УС на ББК „Пътища“ заявява, че членовете на Камарата изпълняващи дейности по напълно законните договори по текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане, винаги са изпълнявали възложените им задания от Възложителя, по същите законни договори в срок и с изискващото се качество. Никога фирмите не са отказвали да изпълняват такива, поради морални съображения, тъй като това води до възникване на ПТП и поради санкции, заложени в договорите. Възложените дейности са изпълнявани по договорите за ТРП и ЗП до тяхното прекратяване през ноември 2021 г. След сключените споразумения е противозаконно да се извършват всякакъв вид ремонтни дейности по Републиканската пътна мрежа.

Относно  поредните инсинуации на г-н Ананиев за : „ ….видяхме на протестите, началника на АПИ, който е отговарял за пътната поддръжка през 2017 г. до фирмите , които е трябвало да контролира…..“, Управителния съвет на Българска браншова камара „Пътища“ предполага, че визира  инж. Георги Златев, който в периода на изпълнение на текущите договори не е в системата на държавната администрация. В периода от  2014 г. до началото на 2017 г. е бил директор на дирекцията, отговаряща за текущит ремонт и поддържането на РПМ, като през този период и г-н Ананиев е част от управлението и е имал възможността, пряко да въздейства върху дейността Агенция „Пътна инфраструктура“.

Недопустимо е народен представител да внушава на българските граждани, не верни и не проверени факти. В момента инж. Златев е член на Контролния съвет на ББК „Пътища“ и е безспорен и доказан специалист в своята дейност. 

Апелираме, политиците да прекрати практиката си да уронва престижа на Пътния бранш и на доказани експерти в него.


УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ 

НА БЪЛГАРСКА БРАНШОВА КАМАРА „ПЪТИЩА“